Σελίδες

«Ρώτα τον πατέρα σου», λέει στον Σαρκοζί


Βγήκε στην αντεπίθεση ο Τούρκος πρωθυπουργός
Τη γαλλική γενοκτονία των Αλγερινών υπενθύμισε ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ώστε να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης και να αποτρέψει το Παρίσι από το να οριστικοποιήσει τον νόμο για την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους.
ΓΚΙΟΥΛ
Προειδοποίησε το Παρίσι να αποχωρήσει από την Ομάδα του Μινσκ

Με τη γαλλική «γενοκτονία» στην Αλγερία απάντησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας έτσι στην προχθεσινή ψήφιση από τους Γάλλους βουλευτές στη γαλλική Εθνοσυνέλευση νομοσχεδίου, που ποινικοποιεί την αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, την οποία η Άγκυρα αρνείται. «Εκτιμάται ότι 15% του πληθυσμού της Αλγερίας σφαγιάστηκε από τους Γάλλους», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις βιαιότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διαδικασία της ανεξαρτησίας της Αλγερίας από τη γαλλική κυριαρχία, μεταξύ 1945 και 1962.
Ο Ερντογάν είπε, ακόμη, ότι ο Νικολά Σαρκοζί προσπαθεί να κερδίσει ψήφους υποδαυλίζοντας την ισλαμοφοβία και την τουρκοφοβία. Ποντάρει στο «μίσος για τον μουσουλμάνο και τον Τούρκο» έχοντας εκλογική σκοπιμότητα, τόνισε ο Ερντογάν. «Η ψήφιση, που έλαβε χώρα στη Γαλλία, όπου ζουν σχεδόν πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι, έδειξε σαφώς σε ποιο σημείο ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και η ισλαμοφοβία έχουν λάβει επικίνδυνες διαστάσεις στη Γαλλία και την Ευρώπη», τόνισε.
Ο Παλ Σαρκοζί έχει πολλά να πει
Ο Ερντογάν κάλεσε τη Γαλλία να αναλογιστεί το δικό της παρελθόν και να αναλάβει τις ευθύνες της. «Αν ο Γάλλος πρόεδρος δεν γνωρίζει ότι υπήρξε μια γενοκτονία, μπορεί να ρωτήσει τον πατέρα του Παλ Σαρκοζί, ο οποίος ήταν λεγεωνάριος στην Αλγερία στη δεκαετία του 1940. Είμαι βέβαιος ότι ο Παλ Σαρκοζί έχει πολλά να πει στον γιο του για τις σφαγές που διέπραξαν οι Γάλλοι στην Αλγερία», κατέληξε.
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε την Πέμπτη νομοσχέδιο, που ποινικοποιεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915-1917. Η Τουρκία απορρίπτει τον γενοκτονικό χαρακτήρα των σφαγών που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ακολούθως, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον μια Τουρκία που είναι στην άμυνα. Τώρα υπάρχει μια Τουρκία ενεργή, ισχυρή σε όλα τα μέτωπα... Ο καιρός που μας επέβαλλαν το οτιδήποτε έχει παρέλθει».
Προειδοποιήσεις και από τον Γκιουλ
Πυρά εναντίον της Γαλλίας εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, που προειδοποίησε το Παρίσι να αποχωρήσει από την Ομάδα του Μινσκ, αν υιοθετήσει οριστικά τον νόμο. Όπως δήλωσε, «αν αυτό το νομοσχέδιο λάβει ισχύ νόμου, κάτι που δεν ελπίζω, τότε θα πρέπει πολύ πιθανώς η Γαλλία να αποχωρήσει άμεσα από το διαμεσολαβητικό έργο, καθώς θα έχει υιοθετήσει μια στάση που στερείται σαφώς αμεροληψίας και επισημοποιεί τη μονομέρειά της».
Η Ομάδα του Μινσκ -στην οποία μετέχει η Τουρκία- συγκροτήθηκε το 1992 από την τότε Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), και σε αυτή συμπροεδρεύουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Η αποστολή της είναι να ενθαρρύνει την εξεύρεση μιας ειρηνικής απόφασης ύστερα και από διαπραγμάτευση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον αζερικό θύλακο που ελέγχεται ντε φάκτο από τους Αρμενίους.

Κατεβάζει τους τόνους το Παρίσι
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει σεβασμό στις πεποιθήσεις του καθενός. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, «σέβομαι τις πεποιθήσεις των Τούρκων φίλων μας, είναι μια μεγάλη χώρα, ένας μεγάλος πολιτισμός, οφείλουν να σέβονται τη δική μας χώρα και πολιτισμό. Η Γαλλία δεν δίνει μαθήματα σε κανέναν, ούτε και προτίθεται να πάρει», τόνισε ο Σαρκοζί και επέμεινε ότι «η Γαλλία ορίζει στον υπέρτατο βαθμό την πολιτική της». Ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε, ακόμη, ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να διατηρεί την ψυχραιμία και την ηρεμία της». Επεσήμανε τέλος πως «η Γαλλία δεν ζητεί την εξουσιοδότηση, η Γαλλία έχει πεποιθήσεις, ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό στη μνήμη».
Για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση κάλεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για τις χωρίς αμφιβολία υπερβολικές δηλώσεις που διατυπώθηκαν από τους Τούρκους αξιωματούχους. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι να διατηρηθούν μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας σχέσεις εμπιστοσύνης, ακόμη και φιλίας, τολμώ να πω τη λέξη (...), συνεπώς απευθύνω έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», υπογράμμισε ο Ζιπέ.
Θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια
Το 2006, όταν για πρώτη φορά ήρθε προς ψήφιση παρόμοιο νομοσχέδιο στη γαλλική Γερουσία, η αντίδραση της Άγκυρας επικεντρώθηκε στον οικονομικό τομέα. Αλλά η απάντηση σήμερα είναι πιο σταδιακή, σε έναν πρώτο χρόνο περιορισμένη στο διπλωματικό και τον στρατιωτικό τομέα, παρατηρεί ο Γιουσούφ Κανλί, στην εφημερίδα «Hurriyet Daily News», και κινδυνεύει να διαρκέσει περισσότερο. «Ο Ερντογάν δήλωσε πως αυτήν τη φορά η τουρκική αντίδραση μπορεί να προχωρήσει πέρα από τη λήψη ορισμένων αυθόρμητων και συμβολικών μέτρων, που έχουν στόχο να κατευνάσουν την οργή της τουρκικής κοινής γνώμης», γράφει ο σχολιαστής.
Πάντως, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι Ταχσίν Μπουρτσούογλου αναχώρησε χθες το πρωί από τη Γαλλία, μια μέρα μετά το πάγωμα από την Άγκυρα της στρατιωτικής και πολιτικής της συνεργασίας με το Παρίσι, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής Ενγκίν Σολάκογλου.
Για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο, θα πρέπει να υιοθετηθεί και από τη γαλλική Γερουσία μια διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. H Γαλλία έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από το 2001. Το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, συντάχθηκε στη νομοθετική βάση της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος, την οποία έχει υιοθετήσει η Γαλλία από το 1990.
Επικρίσεις τουρκικού Τύπου
Ο τουρκικός Τύπος επέκρινε χθες έντονα το νομοσχέδιο που ψήφισαν Γάλλοι βουλευτές. Η «Βολκάν» αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στην απόφαση των Γάλλων, με πηχυαίο τίτλο «Ντροπή Γαλλία». Ως δυναμίτη στις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας χαρακτηρίζει το ψήφισμα η «Βατάν», ενώ η «Σταρ» γράφει ότι πάγωσαν οι σχέσεις των δύο κρατών.
Η «Κίπρις» θεωρεί το ψήφισμα ως πλήγμα στις τουρκο-γαλλικές σχέσεις, ενώ η «Γκιουνές» κάνει λόγο για θρασύτητα των Γάλλων, ισχυριζόμενη ότι το γαλλικό κοινοβούλιο υπέκυψε στους ρατσιστές.

πηγή: Sigma Live

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε ένα σχόλιο με κόσμιο τρόπο για να μας πείτε πρόσθετα στοιχεία, την γνώμης κλπ.