Σελίδες

Τη μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων έφερε στη Βουλή ο Π. Λαφαζάνης


Το θέμα της μη καταβολής του δώρου των Χριστουγέννων σε δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους έφερε στη Κοινοβούλιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης απευθύνοντας ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, Προστασίας του Πολίτη,  Χρήστο Παπουτσή, και Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.


Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του Τύπου αλλά και πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει ο ίδιος, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι το δώρο των Χριστουγέννων δεν έχει καταβληθεί σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Οπως υπογράμμισε, μόνο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δέχθηκε περισσότερες από 2.000 καταγγελίες εργαζομένων – αριθμός πρωτοφανής – για μη καταβολή δώρου, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 επιχειρήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος.

Το τραγικό είναι, είπε ο βουλευτής, ότι οι παρανομούντες εργοδότες μένουν ατιμώρητοι για τη μη καταβολή δώρου, ενώ υπάρχουν ακόμα και αστυνομικά τμήματα, σύμφωνα με καταγγελίες, που αρνούνται να παραλάβουν τις σχετικές μηνυτήριες αναφορές εργαζομένων. Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με σχετική διάταξη, παρέτεινε την προθεσμία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα από τις 21/12 στις 31/12, διευκολύνοντας έτσι τους παρανομούντες εργοδότες να αποφύγουν μέχρι τότε την αυτόφωρη ποινική διαδικασία.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία έχει ξεπεράσει κάθε όριο, με την κυβέρνηση θεατή της εργασιακής διάλυσης και γενικευμένης παραβίασης κι αυτής της ισχνής εργασιακής νομοθετικής προστασίας και κάλεσε τους κ.κ. υπουργούς να απαντήσουν στο «εάν πρόκειται να ερευνήσουν τις καταγγελίες για μη παραβολή μηνύσεων σε βάρος εργοδοτών που δεν κατέβαλαν το δώρο εορτών, αν θα διεξάγουν ουσιαστική έρευνα για να διαπιστώσουν την έκταση που έχει προσλάβει, με άλλοθι την κρίση, η μη καταβολή δώρου εορτών, αν θα καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία και τι πρόκειται να πράξουν ώστε να προστατευτούν, από τη μία οι εργαζόμενοι που καταγγέλλουν τη μη καταβολή του δώρου και ταυτόχρονα να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι εργοδότες δεν το έχουν καταβάλει».

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε ένα σχόλιο με κόσμιο τρόπο για να μας πείτε πρόσθετα στοιχεία, την γνώμης κλπ.