Υπό τα χειροκροτήματα και τις εκδηλώσεις συμπαράστασης ολιγομελούς ομάδας υποστηρικτών του, ο ηγούμενος Εφραίμ οδηγήθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού, έχοντας προηγουμένως διανυκτερεύσει στη ΓΑΔΑ. Την ίδια στιγμή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» για την προφυλάκισή του εγκαλώντας τις ελληνικές δικαστικές αρχές για έλλειψη σεβασμού σε αποφάσεις και συστάσεις του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η τοποθέτηση του ρωσικού Υποουργείου έγινε δια στόματος του εκπροσώπου του Αλεξάντερ Λουκασέβιτς: «Λαμβάνοντας υπ' όψη τη δεδηλωμένη ετοιμότητα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ να συνεργαστεί με τα ανακριτικά όργανα και την κατάσταση της υγείας του, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν τη δικαστική διερεύνηση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του σημειώνεται επίσης ότι «το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Ρωσία ανησυχεί για τις ανακοινώσεις, που φθάνουν από την Ελλάδα σχετικά με την τύχη του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος Άθως αρχιμανδρίτου Εφραίμ».
Εν συνεχεία ο κ. Λουκασέβιτς αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη του Εφραίμ στη ως μέλος αντιπροσωπείας μοναχών του Αγίου Όρους, οι οποίοι συνόδευσαν την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου:«Ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά λείψανα για πρώτη φορά βρέθηκε στα όρια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κατά την 40ήμερη παραμονή του σε πολλές ρωσικές πόλεις εκατομμύρια ορθοδόξων πιστών κατόρθωσαν να προσκυνήσουν το ιερό αυτό λείψανο, το οποίο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις απομακρύνεται από το Άγιον Όρος Άθως», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, όπου προστίθεται:
«Είναι κατανοητό ότι πολλοί Ρώσοι τρέφουν βαθιά ευγνωμοσύνη προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους Άθως, την αδελφότητα της Μονής Βατοπεδίου και τον καθηγούμενό της για τη δυνατότητα που τους δόθηκε να προσεγγίσουν αυτό το λείψανο».

Αστραπιαία επιχείρηση μεταφοράς
Ο ηγούμενος Εφραίμ που μεταφέρθηκε με μια αστραπιαία αστυνομική επιχείρηση στον Κορυδαλλό λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τετάρτης, θα κρατηθεί πιθανότατα στην πτέρυγα «6», όπου κρατούνται γενικά κατάδικοι οικονομικών αδικημάτων και όχι βαρυποινίτες για βίαια εγκλήματα.
Υποστηρικτές του Εφραίμ βρέθηκαν για ακόμη μία ημέρα στο πλευρό του, πραγματοποιώντας νέα συγκέντρωση έξω από την κεντρική πύλη των φυλακών Κορυδαλλού.
Οι συνήγοροί του πάντως, αφού ενημερωθούν για το σκεπτικό του βουλεύματος, αναμένεται να προσφύγουν στην ανακρίτρια της υπόθεσης και να ζητήσουν την αντικατάσταση της προφυλάκισης με την επιβολή περιοριστικών όρων, αντικρούοντας με επιχειρήματα τους λόγους που κρίθηκε ο εντολέας τους προσωρινά κρατούμενος.

Παπαϊωάννου: Δεν πρόκειται να παρέμβω
Μιλώντας στον «Σκάι», ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση και επανέλαβε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρέμβει ούτε πρόκειται να παρέμβει στη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Σχεδιάζουν διαδηλώσεις στην ελληνική πρεσβείαΕν τω μεταξύ, την ελπίδα ότι "η σύλληψη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ δεν έχει πολιτικά κίνητρα", και ότι η ανακριτική διδικασία θα είναι "αντικειμενική" εξέφρασε ο γραμματέας διορθόδοξων σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ.
Όπως είπε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της ρωσικής Εκκλησίας, στην κοινή γνώμη της Ρωσίας "δεν είναι σαφές ποια είναι η ουσία των κατηγοριών, που αποδίδονται στον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, η ανάκριση για την υπόθεση αυτή διεξήχθη επί πολλά χρόνια και εκείνος ήδη μία φορά δικαιώθηκε".
"Θα θέλαμε να ελπίζουμε στην αντικειμενικότητα της ανάκρισης και στο ότι δεν σχετίζεται με τον πολιτικό παράγοντα", είπε ο κ. Γιακιμτσούκ, εκτιμώντας ότι "η όξυνση της κατάστασης συνέβη την ημέρα της επιστροφής του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου από τη Ρωσία (...) μπορεί να πρόκειται για απλή σύμπτωση, όμως το γεγονός δεν μπορεί να μην προκαλεί ερωτήματα".
Σύμφωνα με τον κ. Γιακιμτσούκ, "στο Πατριαρχείο Μόσχας αντιμετωπίζουν τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ με συμπάθεια και σεβασμό", ως «επιφανή παράγοντα της ορθόδοξης Εκκλησίας και καθηγούμενο μιας από τις μονές του Άθου με τη μέγιστη επιρροή".
Μιλώντας στο πρακτορείο "Ιντερφάξ - Ρελίγκια", ο Γεβγκένι Νικίφοροφ, πρόεδρος μιας από τις γνωστότερες ορθόδοξες οργανώσεις της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι "οι ορθόδοξες κοινωνικές οργανώσεις της Μόσχας θα διοργανώσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία της Ελλάδας".

πηγή: έθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε ένα σχόλιο με κόσμιο τρόπο για να μας πείτε πρόσθετα στοιχεία, την γνώμης κλπ.